"Anak Jawa Di Kota Melayu"

Ini adalah karya dari anak muda yang menjaul nasi lemak dan laksa di Shah Alam. Ini cerita tentang skaptikal dunia...

lagu utk kaseh


Inilah Aku


Blog ini adalah Lambang Skaptikal Jasad & Nyawa

Renungan untuk aku


يا بنى آدم قد أنزلنا عليكم لباسًا يوارى سوآتكم وريشًا، ولباس التقوى ذلك خير


Ertinya : Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian TAQWA itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat ( Al-A'raf : 26)1. Ada satu malam aku tak ingat berapa haribulannya aku bermimpi yang aku berjumpa dan bersembang dengan aruwah ayahanda tercinta di bawah pohon yang rendah. Masih aku ingat lagi, tempat yang aku berjumpa Ayahanda tercinta dipuncak bukit yang tidak terlalu tinggi.. Tapi seakan lembah yang penuh dengan rumput dan pohon2 hijau......
2. Bila berjumpa dengan Ayahanda tercinta, aku terus memeluknya. Lalu aku bertanyakan khabar pada Ayahanda tercinta. "Bapak sihat?" tanya aku pada Ayahanda tercinta. Balas Ayahandaku "Alhamdulilah sihat....kamu sihat, mak sihat mcm mana dengan maahad (sekolah agama yang ayah aku dirikan sendiri). Aku katakan semuanya sihat dan baik sama seperti dulu.
3. Hati aku penuh rasa syukur, bila dapat menatap wajah Ayahanda tercinta yang aku, air mata aku menangis tanda aku rindu dan sayangkan Ayahanda aku yang terlalu jauh tinggalkan aku. Namun Ayahandaku hanya senyum dan dia membalas rasa rindu dengan memeluk aku. Pakaian Ayahanda sama seperti pakaian kegemaran dia sepanjang hidupnya iaitu jubah putih dan berserban putih serta minya wangi yang harum bau nya. Wajahnya berseri-seri dan sentiasa terukir senyuman melihat wajah aku.


Ribuan yang sembahyangkan ayanda tercinta

4. Lalu aku bertanya. "Bapak mcm mana kat dlm kubur tu?" dia senyum lalu dia menjawab "Kalau bapak cerita kamu akan mati". Aku tanya lagi soalan yang sama. Dan jawapan yang diberi pun tetapi sama. Kali ketiga aku tanya lagi soalan yang sama. Lalu Ayahanda aku menjawab " Kalau bapak cerita kamu pun mahu mati". Ayahanda aku tersenyum dan memeluk aku sekali lagi. Namun pelukan ini diakhir dengan salam kepada aku. Aku terus terjaga dari mimpi, bau wangi seluruh badan aku dan katil aku. Malam itu aku tak dapat tidur hingga ke subuh. Sukar untuk aku percaya adakah mimpi tadi benar2 aku berjumpa dengan Ayahanda aku yang tercinta.....

5. Selang beberapa hari, aku berkenalan dengan seorang ustaz yang agak mashur namanya. Lalu aku ceritakan mimpi aku tadi kepada ustaz tersebut. Ustaz itu tersenyum lalu berkata "itulah kuasa Allah. Orang yang mati dijalan Allah iainya sebenarnya tidak mati tetapi ianya hidup disisi Allah". Aku tak faham apa yang dimaksudkan ustaz tersebut. Tapi aku tanya kat ustaz tu. Kenapa Ayahanda aku kata kalau dia menceritakan kabar dia di kubur itu aku pasti dan mahukan mati".

6. Balas ustaz tersebut dengan nada bersahaja. "Kalau kamu tahu kabar ayahanda kamu dialam barzakh maka kamu juga rindukan untuk mati, kerana nikmat dan tenangnya kubur itu untuk orang-orang yang beriman".

7. Aku tersenyum. Ya Allah kau Maha Agung, Maha Pengasih dan Maha Adil. Kau telah tempatkan Ayahanda aku ditempat yang mulia kerana cintanya terhadapmu sepanjang hayatnya. Alhamdulillah.

8. Tiba-tiba hari ini, tersentak hati aku bila melihat lukisan wajah ayah aku tersenyum dalam sebuah majalah (keluarga edisi Mei). Walaupun ceritanya tidak ada kaitan dengan Ayahanda aku dan gambar itu sekadar hiasan namun tajuknya topik yang dibincangan dalam majalah itu sangat2 menarik. Iaitu. Senyumlah-senyumlah..........itulah sifat ayahanda aku sepanjang hayatnya......9. ALLAH MAHA AGUNG

3 comments:

well up my eyes
indeed..

salam paman,
magazine mana ni? beli lukisan tu.
ayah cakap.
tq

nak beli mcm ne?

eh... tul ker ko mimpi camtu... bestnyer!!!!

"Wasiat ayahku untuk semua"

1. Don't miss the prayers
2. Recite Al-quran frequently
3. Respect parents and teachers
4. Be friends with well mannered people
5. Always practice good manners

Aku

My photo
Dilahirkan di bumi yang penuh mitos dan lagenda. Membayangkan penduduknya bagaikan Jebat melawan sang penguasa.

Jumlah Yang Melihat dan Membaca

SHOUT OUT


ShoutMix chat widget

Followers