"Anak Jawa Di Kota Melayu"

Ini adalah karya dari anak muda yang menjaul nasi lemak dan laksa di Shah Alam. Ini cerita tentang skaptikal dunia...

lagu utk kaseh


Inilah Aku


Blog ini adalah Lambang Skaptikal Jasad & Nyawa

Renungan untuk aku


يا بنى آدم قد أنزلنا عليكم لباسًا يوارى سوآتكم وريشًا، ولباس التقوى ذلك خير


Ertinya : Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian TAQWA itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat ( Al-A'raf : 26)

1. Masuk malam ini dah 3 malam aku tak dapat tidur disebabkan otak aku berfikir dengan hal hal dunia saja...jauh sekali berfikir soal akhirat mahupun soal mati. dunia dunia dunia dunia. Walaupun aku tak dapat tidur tapi alhamdulilah setaip kerja yang aku buat aku tetap lakukan yang terbaik walaupun masih wujud budaya malas dalam otak aku.


2. teringat aku dengan pesana aruwah ustaz said (ustaz yg aku ajar i'dadi tingkatan 2 ), dia kata bukan senang untuk jadi senang bukan susah untuk jadi susah. Walaupun pepatah ini dah biasa orang sebut tapi bagi aku dialah orang pertama yang ungkapkan perkataan tu dalam hidup aku. Bagi aku yang bekerja sendiri, sememangnya bukan mudah untuk melangkah dan melalui ranjau serta onak duri dalam dunia perniagaan. Berhati-hati sentiasa aku pupuk dalam membuat keputusan. Tak terkecuali juga dengan aktiviti menebal muka dalam menuntut ilmu srta mencari peluang perniagaan. Telinga aku dah lali dengan kutukan orang dan perli kawan2 aku yang lain, bagi mereka aku ini umpama orang yang tersesat dari ajaran agama. Mungkin ada diantara kwn2 aku melihat aku ini tidak mampu berniaga...terpulanglah apa pun jua mereka katakan..selagi ada mulut selagi itu mereka akan berkata,...andai kata bila mati jadi hantu, mereka juga tak akan berhenti berkata-kata.. Tapi sekarang alhamdulilah aku telah berjaya merangkak ke satu daerah dunia perniagaan yang baru yang lebih mencabar....

3. Tuhan sudah menciptakan malam itu utk hambanya bermadu kasih dalam mampi di bilik tidur tapi aku terlanggar fitrah itu kerana mata aku tak mampu melelapkan... aku harap hari ini akan menjanjikan kebaikan kepada aku dan aku dan aku dan aku dan semua,.

3 comments:

yb~~..sori la xde sejuta nak bagi ko. huhuhu.. aku doakan ko berjaya ok.

yb~~..sori la xde sejuta nak bagi ko..huhuhu..aku doakan ko berjaya.

wei... ko ingat lagi arwh ustz said ek... Hmm....

"Wasiat ayahku untuk semua"

1. Don't miss the prayers
2. Recite Al-quran frequently
3. Respect parents and teachers
4. Be friends with well mannered people
5. Always practice good manners

Aku

My photo
Dilahirkan di bumi yang penuh mitos dan lagenda. Membayangkan penduduknya bagaikan Jebat melawan sang penguasa.

Jumlah Yang Melihat dan Membaca

SHOUT OUT


ShoutMix chat widget

Followers