"Anak Jawa Di Kota Melayu"

Ini adalah karya dari anak muda yang menjaul nasi lemak dan laksa di Shah Alam. Ini cerita tentang skaptikal dunia...

lagu utk kaseh


Inilah Aku


Blog ini adalah Lambang Skaptikal Jasad & Nyawa

Renungan untuk aku


يا بنى آدم قد أنزلنا عليكم لباسًا يوارى سوآتكم وريشًا، ولباس التقوى ذلك خير


Ertinya : Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian TAQWA itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat ( Al-A'raf : 26)

1. Bila aku melihat pic ini, teringat aku sejarah Tentera Islam yang cuba menawan kota Palestin dibawah pimpinan Salehudin Alayubi. Tentera Islam dikatakan umpama Lautan Merah bilangan terlalu besar sehingga ada yang mengatakan 300 000 tentera Islam. Tentera-tentera ini berdiri teguh dikaki gunung hingga ke puncaknya untuk menawa kembali kota umat Islam. Mungkin gambaran itu dapat dilihat di Bukit Gantang, apabila puluhan manusia berhimpun mempertahankan sebuah kota utk dibina sebuah negara Islam. (Nak tgk lebih jelas clik pic tu)


2. Bukan nak menipu inilah gambaran yang hadir dari kaca mata aku sendiri, walaupun pic ni aku copy dari blog orang. Pelihanraya ini adalah pertumbangan antara dua ideaologi utama iaitu satu kumpulan yang bertunjangkan nasionalisme dan satu kumpulan lagi bertunjangkan fundamentalism Islam. Bagi golongan nasionalisme pilihanraya ini antara mati hidup sesuatu bangsa dan budaya. Manakala satu pihak lagi pelihanraya ini adalah sebahagian dari fardu ain (kewajipan) setiap umat Islam antara dosa dengan pahala dan antara hak dengan yang batil. Bagi mereka menang bukan matlamatnya tapi syurga itu adalah tujuanyanya.

3. Ingat kalah itu satu ujian dan menang itu juga satu ujian, tapi dalam mengekalkan kemenangan adalah lebih sukar daripada memperolehi kemenangan.

0 comments:

"Wasiat ayahku untuk semua"

1. Don't miss the prayers
2. Recite Al-quran frequently
3. Respect parents and teachers
4. Be friends with well mannered people
5. Always practice good manners

Aku

My photo
Dilahirkan di bumi yang penuh mitos dan lagenda. Membayangkan penduduknya bagaikan Jebat melawan sang penguasa.

Jumlah Yang Melihat dan Membaca

SHOUT OUT


ShoutMix chat widget

Followers