"Anak Jawa Di Kota Melayu"

Ini adalah karya dari anak muda yang menjaul nasi lemak dan laksa di Shah Alam. Ini cerita tentang skaptikal dunia...

lagu utk kaseh


Inilah Aku


Blog ini adalah Lambang Skaptikal Jasad & Nyawa

Renungan untuk aku


يا بنى آدم قد أنزلنا عليكم لباسًا يوارى سوآتكم وريشًا، ولباس التقوى ذلك خير


Ertinya : Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian TAQWA itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat ( Al-A'raf : 26)

1. Dah lama aku tak cakap pasal isu tanah air aku, baik dari isu politik, ekonomi mahupun sosial. Maka dalam masa itu jugalah otak aku agak benak tentang perkembangan isu semasa di tanah air aku sendiri. Kesibukan menguruskan hal duniawi membuatkan aku terlupa ttg manusia yang pendik akalnya yg sedang berkuasa.

2. Org Malaysia tak kira apa jua bangsa melayu, india, cina, kadazan ,murud, iban mahupun orang asli terlalu tak asub dengan bangsa mereka sendiri. Pedulikan bangsa lain yang pasti bangsa sendiri diperjuangkan. Bagi mahluk manusia yang keparat kerana mahu menggilakan kuasa akan berlakon sebagai laksamana tuah di depan rakyat utk mempertahankan bangsa, walhal dihatinya adalah utk kekayaan dan nafsu sarakahnya sahaja. Mereka inilah yang sebenarnya najis laknat yang hidup dan menjadi hidangan rakyat yang bodoh dan tuli otaknya....akhirnya menjahanamkan bangsa.

3. Islam dah ajar umatnya utk memilih pemimpin, jangan memilih kerana ianya sebangsa dengan kita, tetapi setauhid dengan kita. Bagi aku yang skaptikal dari alama universiti melihat melayu itu bukanlah islam walaupun secara terang terang didalam perlembagaan persekutuan menafsirkan melayu itu adalah penganut islam yang mengamalkan budaya melayu. Tapi sekarang tak perlu aku tunjuk sana sini, lihatlah kadang2 aku sukar nak bezakan orng melayu itu islam ke kafir laknat atau dah murtad......

4. Bagi mereka yang terlalu taksud dengan bangsa, panjanglah akalmu kerana mereka yang berdiri atas nama bangsa itulah yang menjatuhkan bangsanya sendiri.....

0 comments:

"Wasiat ayahku untuk semua"

1. Don't miss the prayers
2. Recite Al-quran frequently
3. Respect parents and teachers
4. Be friends with well mannered people
5. Always practice good manners

Aku

My photo
Dilahirkan di bumi yang penuh mitos dan lagenda. Membayangkan penduduknya bagaikan Jebat melawan sang penguasa.

Jumlah Yang Melihat dan Membaca

SHOUT OUT


ShoutMix chat widget

Followers