"Anak Jawa Di Kota Melayu"

Ini adalah karya dari anak muda yang menjaul nasi lemak dan laksa di Shah Alam. Ini cerita tentang skaptikal dunia...

lagu utk kaseh


Inilah Aku


Blog ini adalah Lambang Skaptikal Jasad & Nyawa

Renungan untuk aku


يا بنى آدم قد أنزلنا عليكم لباسًا يوارى سوآتكم وريشًا، ولباس التقوى ذلك خير


Ertinya : Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian TAQWA itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat ( Al-A'raf : 26)

Bila ditanya patut tak berlagak? jawapan aku patut tapi jangan sampai jadikan berlagak itu menjadi ciri peribadi kita, jadikan berlagak itu sebagai senjata kita. Bila nak berlagak perlulah kene kenal orang, kene tahu masa dan kene tahu tempat. Kalau semua itu dah tahu dan kenal, maka boleh ar berlagak. Tapi berlagak perlu ada hadnya supaya kita berlagak bukan untuk menunjuk tapi berlagak untuk berikan amaran dan pengajaran kepada mereka-mereka yang pernah melupakan dan pernah memperkecilkan kita satu masa dahulu. Cukup setakat itu saja, jangan lebih dari itu nanti payah dan padah pula yang kita dapat.

Berlagak jangan sampai kita takbur, jangan sampai kita sombong, jangan sampai kita kufur, jangan sampai kita zalim dan jangan sampai kita bakhil. Kawal lah sifat berlagak itu dengan sebaiknya. Macam aku kata tadi, berlagak itu umpama senjata, yang digunakan untuk membunuh musuh tapi dalam masa yang sama kalau di salah guna, boleh membunuh kita sendiri.

Aku berlagak pada manusia-manusia yang tertentu, kadang kala aku berlagak bukan sekadar untuk musuh aku tetapi untuk mereka yang rapat dengan aku tak kira siapa pun, selagi mana orang itu pernah memencilkan aku, mengidakan aku dan sebagainya pasti aku balas dengan lagak aku. Tapi mereka yang selalu menyokong aku, menjadikan harapan kepada aku pasti aku menjadi diri aku malah orang - orang ini tak akan aku lupakan sampai akhir hayat aku. Bagi aku, aku terlalu kecil di sisi mereka kerana tanpa kekuatan dan harapan yang diberikan oleh mereka mungkin aku gagal mencari pedoman dalam hidup sendiri.

0 comments:

"Wasiat ayahku untuk semua"

1. Don't miss the prayers
2. Recite Al-quran frequently
3. Respect parents and teachers
4. Be friends with well mannered people
5. Always practice good manners

Aku

My photo
Dilahirkan di bumi yang penuh mitos dan lagenda. Membayangkan penduduknya bagaikan Jebat melawan sang penguasa.

Jumlah Yang Melihat dan Membaca

SHOUT OUT


ShoutMix chat widget

Followers